De Chrome browser is de software basis voor het ecosysteem. Deze browser is voor de belangrijkste computer platformen beschikbaar:
Windows (Microsoft)
OSX (Apple)
Linux (Ubuntu, en vele andere varianten)
Android
iOS
ChromeOS
Het verdient aanbeveling steeds Chrome als browser te gebruiken maar Firefox is eventueel een goed alternatief; Edge en Safari zijn in veel gevallen bruikbaar, maar voor bepaalde functionaliteiten af te raden. Internet Explorer is niet meer up to date: gebruik deze browser niet!
Chrome is een browser waaraan constant verbeteringen en updates aangebracht worden (zorg ervoor dat je steeds de recentste versie hebt; in principe gebeurt dat automatisch).
Gebruik ook de Chrome browser op je mobiele apparaten (smartphone, tablet).
Centraal element van de browser is uiteraard de adresbalk: hier vul je het adres in van de website die je wil bezoeken. Maar Google gaat in bepaalde gevallen een stapje verder: typ maar eens 'calculator’ of ‘50 GB in MB’ of ‘the weather in Lokeren’ in; je krijgt een mini applicatie in de lijst van zoekresultaten aangeboden die extra functionaliteiten biedt.
De adresbalk is ook de plaats waar je je zoek-vraag kan stellen: op basis van wat je intikt zal Google resultaten tonen. Weet dat je in de adresbalk (de zoekbalk in dit geval) ook operatoren kan gebruiken om je zoek-vraag beter te nuanceren.
Je kan ook zeer specifieke zaken zoeken: afbeeldingen, video's, nieuwsberichten en je kan zelfs gaan zoeken in de applicaties van je eigen Google account; zo kan je een bepaald item zoeken in een aantal google toepassingen (Google Drive) via de zoekbalk in chrome.
Voor een optimaal gebruik van de Google producten en diensten is het aan te raden van een gebruikersprofiel voor Chrome aan te maken. Dit profiel is gekoppeld aan je Google account (je kan voor verschillende Google accounts verschillende profielen maken en eventueel wisselen tussen de verschillende profielen/accounts).
Zo’n gebruikersprofiel is interessant omdat Google in dat geval een aantal zaken over devices heen kan synchroniseren:
Web geschiedenis
Allerlei voorkeuren
Apps & extensies
Bladwijzers
Wachtwoorden
Dat betekent dat je steeds éénzelfde én herkenbare configuratie van Chrome zal gebruiken op eender welk apparaat je Chrome gebruikt met hetzelfde gebruikersprofiel.
Wens je uitdrukkelijk te vermijden dat een bepaald web bezoek door Google ‘gekend’ is, gebruik dan een incognito sessie. Zo’n sessie is ook aan te raden als je op een ‘vreemd’ device wil inloggen met je Google account.
Binnen éénzelfde browser-sessie kan je verschillende tabbladen tegelijkertijd gebruiken: zo kan je verschillende websites en Google producten gebruiken zonder dat je de site of de dienst moet verlaten.
Nog enkele interessante weetjes:
Je kan tabbladen ‘vastzetten’
Je kan tabbladen ‘los’ maken en als apart venster bekijken
Je kan tabbladen groeperen
Je kan gegroepeerde tabbladen als bladwijzer bewaren
Je kan twee tabbladen ook naast elkaar tegelijkertijd bekijken
Voor een snel en efficiënt gebruik: maak je vertrouwd met enkele keyboard shortcuts
Alle Google producten zijn bereikbaar via 'the grid’ (je kan Google applicaties toevoegen aan deze ‘Google apps menu’)
Chrome ondersteunt het gebruik van ‘plug-ins’: mini-functionaliteiten die door Google of door andere ontwikkelaars gemaakt werden om aan de Chrome browser toegevoegde functionaliteit te koppelen.
Ze worden als mini-icoontjes naast de adresbalk getoond.
Je kan ze zoeken en installeren via de Chrome webstore.
Interessante extensions:
Google Mail Checker (toont aantal ongelezen mails)
Bookmark Manager (beheer bladwijzers, toevoegen websites aan bladwijzers)
Google Calendar (toont het aantal uur tot het volgende event)
Clock for Google Chrome (toont uurwerk, je kan alarmsignalen plannen)
Save to Keep (website aan Google Keep toevoegen)
Google Translate (vertaal functionaliteiten)
...
Het beheer van extensies kan je verder uitvoeren via de Chrome webstore en de instellingen binnen Chrome. De plaats van de icoontjes kan je wijzigen door de icoontjes te verslepen. Je kan meer of minder plaats toewijzen aan de icoontjes door de adresbalk groter of kleiner te maken.
Net zoals op je smartphone wordt meer en meer web software (cloud apps) als app aangeboden. Je kan deze ook ‘installeren’ en koppelen aan je Google account. Het voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld gebruik kan gemaakt worden van Google Drive om bestanden te bewaren.
‘Installeren’ is meestal niet het juiste woord: in de meeste gevallen gaat het over een link naar de website waar de app beschikbaar is.
Nadeel kan zijn dat een derde partij toegang krijgt tot gegevens die je misschien niet met derde partijen wenst te delen.
Bij het koppelen van je Google account aan zo’n webapplicatie zal je hierover duidelijk geïnformeerd worden: maak dus een bewuste keuze. Je kan je keuze ook steeds wijzigen achteraf.
De Google webapps kan je terugvinden via het ‘grid’ icon bij je ‘Bladwijzerbalk’ (duid in je instellingen van Chrome aan dat je de Bladwijzerbalk inschakelt).
Het is moeilijk om een nuttige lijst van apps voor te stellen (niet iedereen heeft dezelfde apps nodig); hier zijn echter enkele van mijn favorieten:
Alle Google apps (wat had je gedacht...)
MindMup (een mindmap applicatie)
Draw.io (een diagram/workflow/flowchart teken programma)
Pixlr (software om foto’s te bewerken)
Flat (software om muziek te schrijven)
...
Binnen Chrome bestaat de mogelijkheid om ‘Bladwijzers’ te maken voor websites die je vaak bezoekt: je voegt deze toe aan de ‘Bladwijzerbalk’ of organiseert ze in mappen om ze nadien makkelijk terug te vinden en te gebruiken.
Eind 2023 lanceerde Google een nieuwe bladwijzer ervaring in de rechterzijbalk.
Als je op elke PC waar je Chrome gebruikt, je gebruikersprofiel toepast, worden de bladwijzers gesynchroniseerd over toestellen heen (dus ook op je smartphone of tablet).
Marktplaats voor Chrome Extensies- zie ook 'Extensions' en 'Apps' hierboven.
Chrome biedt via het menu een ‘Cast’ optie aan: dit geeft je de mogelijkheid om het openstaande tabblad te ‘casten’ naar een Google Cast/Chromecast apparaatje.
Dit apparaatje kan je via HDMI aansluiting aan een groot scherm koppelen (je televisie bijvoorbeeld) waardoor je de mogelijkheid hebt om webtoepassingen en websites aan anderen te tonen.
Ook zogenaamde Android TV's of Smart TV's komen in aanmerking voor een dergelijke koppeling.
De chromecast en je apparaat (smartphone, tablet, laptop...) maken verbinding met elkaar via hetzelfde wifi netwerk.
Kostprijs van het apparaatje is ongeveer 40 €; beheer ervan verloopt via een smartphone app (je kan dus je smartphone eveneens ‘casten’ naar je televisiescherm).
Nuttige toepassingen:
Foto’s presenteren
Samen websites bekijken
muziek/films streamen (Netflix, Google Play Music/Movies, ...)
televisie kanalen bekijken (via een browser of via een app)
...