Een tablet is een apparaat dat gekenmerkt wordt door een touchscreen: naargelang de grootte kan je het in je handpalm vasthouden of heb je zelfs twee handen nodig. Alles gebeurt via een plat en vrij dun scherm: uiteraard lezen of bekijken van inhoud, maar ook de bediening van het apparaat verloopt via het scherm (tikken met een vinger, veegbewegingen maken met een vinger, enz.). Het traditioneel toetsenbord van een PC of laptop is hier vervangen door een virtueel toetsenbord op het scherm. Hier en daar zijn ook mogelijkheden om gesproken boodschappen te gebruiken voor de bediening van het toestel.
Een smartphone is een gelijkaardig apparaat: enkel een scherm, maar iets kleiner én met een ingebouwde module om een telefoon SIM kaart te plaatsen.
Beide types mobiele apparaten werken op een batterij die opgeladen wordt waardoor een toestel een aantal uur kan functioneren. Bedraad kan het toestel uiteraard altijd werken.
Er bestaan momenteel twee belangrijke besturingssystemen voor mobiele apparaten:
Android (gemaakt en beheerd door Google)
iOS (gemaakt en beheerd door Apple)
In Europa zijn iets meer dan 70 % van de mobiele apparaten uitgerust met Android, een kleine 30 % gebruikt iOS. Een heel kleine minderheid doet beroep op alternatieve systemen.
Mobiele apparaten zijn via wifi of mobiel internet via een SIM kaart draadloos verbonden met het internet en kunnen door middel van applicaties (apps) gebruik maken van het Google ecosysteem. Android biedt hier maximale ondersteuning (logisch: het wordt door Google zelf beheerd). Maar ook voor iOS zijn tal van applicaties beschikbaar om te functioneren met het Google ecosysteem.
Applicaties kunnen op de mobiele toestellen geïnstalleerd worden via een app winkel: een marktplaats waar je toepassingen kan opzoeken, selecteren en installeren. Sommige applicaties zijn betalend (vaak zijn dat kleine bedragen); de applicaties voor het Google ecosysteem zijn echter allemaal gratis verkrijgbaar.
Voor Android is deze winkel de Google Play Store; voor iOS is dat de Appstore.
Een smartphone biedt naast al het bovenstaande ook telefoondiensten aan: via de SIM kaart kunnen telefoongesprekken, SMS berichten en mobiel internet gebruikt worden om communicatie te laten gebeuren.
Draagbare toestellen hebben vaak enkele interessante toevoegingen:
Camera om foto's/video's te maken (al dan niet met ingebouwde flitser); uiteraard interessant met bijv. Google Photos en YouTube
GPS om verbinding te maken met GPS satellieten en locatiebepalingen te kunnen uitvoeren (interessant voor bijv. navigatie applicaties zoals Google Maps en gezondheidstoepassingen zoals Google Fit)
Allerlei sensoren die met localisatie en bewegingen te maken hebben (gyrometer, kompas, barometer, ...)