Een chromebook is dan weer hetzelfde als een laptop, maar met dat grote verschil dat er geen traditioneel besturingssysteem op geïnstalleerd werd: ChromeOS (chrome operating system) is een alternatief besturingssysteem voor Windows, OSX (Apple) en Linux dat door Google zelf ontwikkeld werd.
Aangezien het software pakket hier volledig door Google beheerd wordt, is de integratie met het Google ecosysteem voor deze apparaten maximaal. In feite kan je op deze toestellen enkel Chrome als browser gebruiken en zo alle functionaliteiten van het ecosysteem benutten.
Net zoals voor de smartphones en tablets bestaat voor deze toestellen ook een register met applicaties die je op een chromebook kan installeren; en ook door het toevoegen van extensies kan je de functionaliteiten van een chromebook optimaliseren.
voor de recentste generaties chromebook is het mogelijk om gebruik te maken van de apps (toepassingen) die in Google Play voor Android beschikbaar zijn: dit betekent dat je alle apps die je gewoon bent van op je (Android) smartphone en/of tablet ook op je chromebook kan gebruiken!
chromebooks zijn in België en Nederland minder makkelijk te vinden in de traditionele informatica zaken; online winkels (bol.com, coolblue, ...) hebben echter wel exemplaren in voorraad
chromebooks hebben een houdbaarheidsdatum: updates van het besturingssysteem zijn gratis, maar beperkt in tijd; check bij aankoop van een chromebook hoe lang je toestel gegarandeerd ondersteund is via deze pagina (na deze periode worden er geen updates meer gegarandeerd en loop je een veiligheidsrisico)
net zoals bij de gewone laptops zijn er toestellen beschikbaar die touchscreen hebben, extra werkgeheugen, betere schermresoluties en snellere processoren; maar ook de goedkope apparaten met mindere specificaties kunnen probleemloos gebruik maken van het Google ecosysteem
Chromebooks kunnen geen traditionele software installeren zoals windows of OSX toepassingen: het besturingssysteem ChromeOS laat dat niet toe. Wie gespecialiseerde toepassingen voor beroep, studie of hobby nodig heeft, kan best eerst bekijken of er bruikbare alternatieven in de Play store bestaan.
Nieuwe Chromebooks hebben soms ook de mogelijkheid om Linux als (tweede) besturingssysteem te gebruiken: heel wat toepassingen die online niet beschikbaar zijn, komen zo misschien wel binnen het bereik.